KĄ VEIKTI GOTENBERGE (ŠVEDIJA) SU VAIKAIS

Kai daugybę metų Norvegijoje praleidusi draugė pasiūlė kartu važiuoti į Švedijos miestą Gotenbergą ir išbandyti Liseberg atrakcionų parką, bene iš karto sutikau. Iš tiesų nieko apie jį nebuvau girdėjusi, bet labai norėjau išbandyti kartu su vaikais. Švedijai neturėjau susikūrusi didelių lūkesčių, pagrindinis tikslas buvo smagiai praleisti dieną karuselėse, bet Gotenbergas pranoko visus lūkesčius! Miestas (o gal ir visa šalis) turi ką pasiūlyti šeimos atostogoms!

Kaip nuvykti?

Bene pats paprasčiausias, greičiausias ir pigiausias būdas yra tiesioginis skrydis Ryanair Kaunas – Gotenbergas. 1,5 valandos ir jūs jau vietoje! Už bilietą į abi puses žmogui mokėjome po 36 eurus. Nepatogiausia buvo ankstyvi 6 valandos ryto skrydžiai, bet žinant tikslą – vaikai kėlėsi be problemų 🙂

Kitas būdas yra keltis keltu iš Klaipėdos į Karlshamną 2-iems suaugusiems, 2 vaikams su automobiliu gyvenant paprasčiausioje kajutėje be lango, kainuotų 370 eurų. Kelionė ateitų brangiau nei skrendant lėktuvu, bet automobilis puikiai pasitarnautų, jeigu ketinate aplankyti kelis Švedijos miestus arba netgi visą Skandinaviją. Nuo Karlshamno iki Gotenbergo apie 3,5 valandos kelio.

Kur apsistoti?

Iš tiesų, Gotenburgas yra labai „kompaktiškas” miestas su puikiai išvystytu transportu. Stebėtina, bet atrakcionų parkas įsikūręs pačiame mieste! Nereikia važiuoti už miesto ribų (kaip yra įprasta kituose aktrakcionų parkuose). Vienoje gatvės pusėje dangoraižiai, o kitoje – Liseberg atrakcionų parkas. Todėl didelių rekomendacijų apsistojimui tiesiog neturiu. Mes rinkomės nakvynę nedideliame 25 kv.m. kotedže su terasa. Šiame kotedže radome viską, ko reikia: dušas, WC, skalbimo mašina, viryklė, orkaitė, indaplovė, indai, kavos aparatas rankšluosčiai ir netgi radome tokių malonių smulkmenų, kaip kava, druska, alyvuogių aliejus, kepimo popierius ir pietų indelis! Nakvynė 3 naktims mums kainavo 264 eurus. 

Liseberg atrakcionų parkas

1943 metų gegužę atvėręs atrakcionų parkas Liseberg, kasmet sulaukia daugiau nei 3 milijonų lankytojų. Nėra ko stebėtis, juk parke pilna pramogų visoms vaikų amžiaus grupėms – nuo mažylių iki paauglių. Tiesa, suaugusiems, mėgstantiems adrenaliną, tikrai bus ką išbandyti! 

Parkas suskirstytas į dvi dalis: mažylių zona vadinama Rabbit land bei visi likę atrakcionai. Bilietai taip pat perkami tik Rabbit land arba visam pramogų parkui. Labai patogu, kad prie kiekvieno atrakciono, galima įsigyti bilietus ir atskirai, todėl įsigiję bilietus tik į mažųjų zoną, galėsite papildomai sumokėję pasisupti ir kituose, jums labiausiai patikusiuose, vyresniųjų atrakcionuose. Taip pat yra galimybė nusipirkti DUO Rabbit land bilietą, kuris tinkamas keliaujant dviem suaugusiems ir vienam vaikui, kai suaugusieji karuselėse kartu su mažyliu norės suptis pakaitomis. Atkreipkite dėmesį, kad reikia įsigyti bilietą į parką bei bilietus į pačias karuseles. Žemiau pateikiama lentelė, kurioje matosi visi atrakcionai pagal amžiaus ir ūgio apribojimus bei bilietų tipus, na o visų atrakcionų aprašymus rasite čia.

 

Parkas atidaromas balandžio mėnesį ir veikia iki spalio. Taip pat parkas veiklą atnaujina vaikų rudens atostogų metu bei prieš Kalėdas (nuo lapkričio vidurio iki Naujųjų Metų). Bilieto kaina priklauso nuo pasirinktos dienos ir bilieto tipo. Rekomenduoju bilietus įsigyti internetu iš anksto, nes kartais lankytojų srautas gali būti apribotas, todėl įsigydami bilietą iš anksto, užsitikrinsite vietą parke 🙂

Liseberg atrakcionų parke rasite ir keletą skirtingų tipų kavinių, kuriose atsiskaitymas tik kortele. 

Muziejai Gotenberge

Gotenberge rasite daugybę muziejų. Smagiausia tai, kad žmonėms iki 20 metų amžiaus didžioji dalis muziejų siūlo nemokamą apsilankymą. Taip pat, jeigu planuojate apžiūrėti keletą jų, rekomenduočiau pasidomėti metiniu muziejų lankymo pasu, suteikiančiu galimybę patekti iš karto į keletą muziejų. Apsilankius bent trijuose, metinis bilietas jau atsiperka!

Mes Gotenberge spėjome apsilankyti tik keliuose muziejuose.

  1. Universeum muziejus paliko didžiausią įspūdį. Čia rasite nuostabų akvariumą su mažaisiais rykliais, rajomis ir kitomis žuvimis, reptiliariumas su įvairiaspalvėmis gyvatėmis bei bene didžiausią įspūdį paliekantį atogrąžų mišką su jo gyventojais: egzotiniais paukščiais ir tinginiu! Muziejuje gausybė interaktyvių veiklų pagal temas: NASA, žmogaus kūnas, matematika ir loginis mąstymas, kino studija su galimybe sukurti savo filmą bei vaikų žaidimų aikštele. Muziejaus teritorijoje yra keletas kavinių bei specialiai įrengta erdvė surengti savo pikniką. Čia rasite net ir mikro bangų krosneles atsineštam maistui pasišildyti. Šiame muziejuje nebuvo nemokamo įėjimo vaikams. Kainos nemažos ~20 eurų žmogui, tačiau labai rekomenduoju!
  2. Gamtos istorijos muziejus labai primena lietuviškąjį Tado Ivanausko zoologijos muziejų, tik yra daug didesnis tiek savo teritorija, tiek ir eksponatais. Šiame muziejuje rasite tikro dydžio banginio, dinozauro, žirafos bei raganosio griaučius. Taip pat veikia sensorinė erdvė vaikams miško ir gamtos tema.

Gotenbergo parkai

Jie verti ne atskiros pastraipos, o viso atskiro straipsnio! Iš tiesų, likau be galo maloniai nustebusi, kokia žalia yra Švedija. Gyvenamųjų namų rajonai įrengti taip, kad būtų kuo daugiau vietos buvimui lauke/gamtoje. Garažai mašinoms daug kur įrengiamo po namais, siekiant turėti lauko erdvės. Visur pasivaikščiojimo takai, miškai bei parkai. Tiesiog nuostabu!

Kalbant apie parkus, verta paminėti patį didžiausią 137 ha teritorijos užimantį Gotenbergo parką Slottskogen. Parko lankymas yra visiškai nemokamas, lankytis jame galima tiek dieną, tiek naktį. Ką rasite šiame parke? Pasiruoškite nustebti – zoologijos sodą (Barners zoo) su pingvinais, jūrų liūtais, elniais, ožkomis, vištomis, avimis ir kitais gyvūnais. Taip pat, čia sutiksite ir visiškai laisvai besiganačių stirnų (matėme patys savo akimis) bei daugybę voveraičių.

Parke įrengta neįtikėtino dydžio vaikų žaidimų aikštelė (Plikta), kurioje galybė įvairių karstynių, supynių, smėlio dėžių, vandens žaidimų bei galimybė karstytis ar įlysti vidun milžiniškam banginiui. Kaip ir dera Švedijai, parke rasite specialias erdves, kuriose galėsite pervystyti vaiką, pikniko vietas, na, jau net nekalbant apie tualetus (mokami simboliškai apie 50 euro centų).

Tik grįžusi namo pamačiau kiek daug mes vis dėlto nepamatėme. Čia įrengtas ir basų kojų takas, daugybė pikniko vietų, karstynės, galima pailsėti ir prie tvenkinio.

Dar viena didelė žaidimų aikštelė įsikūrusi Garden Society (Tradgardsforeningen). Ir čia ne tik lauko supynės, laipynės bei kitos pramogos, čia rasite ir botanikos sodą (kurio lankymas, kaip ir pačio parko yra visiškai nemokamas), tik atkreipkite dėmesį į lankymo valandas – patekti į jį galima tik iki 16 valandos. Taip pat parko teritorijoje veikia ir muziejus Alfons Abergs Kulturhus. Tai specialus muziejus vaikams su teatro programa. Mes nebuvome, tačiau tikėtina, jog teatras vyksta tik švedų kalba. Kita vertus, žiūrint iš nuotraukų, atrodo, labai jauki vieta! Pažymėtina, jog vietas reikia rezervuoti iš anksto.  

Lankytini objektai ir kiti patarimai

Gotenburgui skyrėme tris pilnas dienas ir tikrai ne viską pamatėme! Paliekame kelias rekomendacijams tiems, kas planuojate vykti:

  •  Lindholme maisto turgus – atidarytas tik savaitgaliais. Būtinai nuvykyte ten papietauti ar pavakarieniauti. Šiame paviljone po vienu stogu įsikūrė daugybė skirtingų kavinių bei restoranų. Čia rasite tiek greito maisto, tiek ir jūros gėrybių.
  •  Kad ir kur bekeliaučiau, visur labai mėgstu pasinaudoti „Free walking tour” tipo ekskursijomis, kurios vyksta greičiausiai visuose Europos didmiesčiuose (ir ne tik). Šiuos turus veda žmonės, vadinami savo miestų ambasadoriais. Jie čia augę, žino įdomiausius faktus bei slapčiausias vieteles. Turai paremti aukos principu, t.y. galima palikti tiek, kiek norite, bet rekomenduojama auka – 10 eurų nuo žmogaus. Gotenburge šie turai organizuojami šeštadieniais, todėl mums sudalyvauti nepavyko, tačiau reokmenduojame pasidomėti.
  •  Gotenberge turai galimi ne tik vaikštant po miestą, bet ir plaukiojant kanalais: Paddan turas arba išbandykite sausuma ir vandeniu važiuojantį autobusą (Ocean Bus)!
  • Būdami Gotenburge, pasivaikščiokite po senamiestį, vadinama, Haga. Sustokite tradicinei fikai (puodeliui kavos ir desertui) ar išbandykite garsiuosiąsias milžiniško dydžio cinamonines bandeles!
Dalintis:

Komentuoti

Jūsų eelektroninio pašto adresas nebus rodomas. Pažymėti laukeliai yra privalomi.

Top Img back to top